Monday, May 30, 2011

tiga minggu.

IMG_0021

Stok sepanjang tiga minggu kena outstation kat Penang. *outstationlahsangat*.Ni pon dah separuh habes dibaham pada masa yang sama stok dibeli. Stok sebeginilah yang membantu aku menghilangkan kebosanan sepanjang tiga minggu ni. Tapi rasanya macam tak boleh bertahan je tiga minggu. Lagi 4-5 hari habislah nih.Rolling on the floor laughing

Kau tahu barangbarang sebanyak ni je mau dekat Rm70-80 gak lah. Bapak mahal barangbarang zaman facebooktwitteriphone4ipad2. Nanti kalau dah zaman ipad15 ke ipad20 ke mahu ke Rm300-400 gamaknya.

Ok tu je nak cerita. Cerita lebihlebih kang termasuk bab ekonomi kesian pulak kat belogbelog pakar ekonomi tu haa.Nyah-Nyah 

 

notakakitangan: Jawablah exam leklok jangan sampai kena outstation.

Wednesday, May 25, 2011

Nur kasih the movie..

…hanya di pawagam. Maksudnya takkan ada kat astro first kot. So, baik kauorang tak yah tunggu. Pergi pawagam beli tiket dan letak sepenuh jiwa kauorang kat dalam wayang tuh. Sebab cerita Nur Kasih The Movie(NKTM) nih aku cakap kat kauorang sangat best! Aku sendiri menyesal tak bawak tisu siapsiap. Banyak kali jugaklah hujung lengan baju aku tuh jadi mangsa.

Jalan cerita NKTM nih kalo kauorang tak follow drama dulu mungkin kauorang akan blurblur lah sikit. Tapi boleh je difahami kalau kauorang letak sepenuh jiwa yang macam aku pesan awalawal tadi. Jangan sebelum masuk pawagam tuh kauorang dah set siapsiap yang kauorang taknak faham cerita nih dan terus update blog cakap NKTM nih sama je ngan tipikal malay movies lain.

Dialog yang digunakan pon macam zuppp mengena tepat ke dalam hati. Berkesan. Dengan gaya penyampaian pelakon yang sangat menjiwai watak tuh lagi. Mana tak menangis. Aku dah cuba hafal dah dialogdialog best dalam NKTM tuh tapi biasalah manusia mudah lupa. Apatah lagi lepas je keluar pawagam terus serang J.Co makan ice-cream yogurt.hehe.

Semua watak tambahan pon takde la nampak macam batang pokok berlakon. Adik Mia Sara yang berlakon dalam Adamaya tu pon ada. Dalam cerita tuh dia jadi anak Aidil. Dia ada abang sorang. Budak yang pegang watak abang Mia tu pon best je dia berlakon. Tengok muka dia pon dah boleh buat aku menangis.

Keseluruhannya bagi aku NKTM nih berbeza dengan malay movies yang lain. Cara pemindahan dari satu scene ke satu scene yang lain tuh tak tergantung. Contoh, mulamula kat rumah then tibatiba dah kat Jordan tapi kauorang akan faham. Kauorang takkan kata“eh apasal tibatiba kat Jordan nih?” Tu pon kalau kauorang letak sepenuh jiwa dan perhatian kat cerita tuh lah. Bagi aku, aku cakap cerita nih best! Kauorang cakap apa pulak?

nktm

Poster NKTM.

nktm2

Nur,Ilyas dan Maryam.

nur2

Jamal(antagonis): Nama lu je ustaz tapi perangai lu macam anjing!

images (2)

Adam: Ujian? Adam dah letih la bang.

 

notakakitangan: Pergilah tengok dan hayati.

notakakitangan: Semalam tengok wayang tiket harga Rm7 je. Biasa Rm9.

 

sumbanglah sikit: SING.. DANCE.. ACT AWAY FOR RM10K!

Sunday, May 22, 2011

whatever! OMG! grrrrr! maharajalawak!

Maharaja lawak minggu 8 nih nampaknya Man terpaksa menggundurkan diri. Err bagi aku memang lawak dia kurang menyengat sikit.Kiranya memang agak layak la kalo dia terkeluar. Oppps!



Tapikan tapikan lawak Jozan minggu nih kurang lah.Macam taktau motip hujung pangkal cerita. Aku tak gelak pon. Senyum pon tak.Aku rasa penonton kat studio gelak pon sebab nak amek hati Jozan je.Tak pon sebab dorang memang peminat-kipas-susah-mati or omputeh cakap die-hard-fan. Tak lawak pon bantai gelak. Eh2 ke korang memang rasa geli hati ngan lawak dorang?


Zizan nih hensem time pakai spek hitam Oakley tu je.Hehe.

Minggu nih bagi aku Nabil paling sempoi. Terbaik lah tema dia guna pasal ‘whatever,omg,grrrrr’. Sekarangkan perkataanperkataan macam tu macam kalau kau tak tau guna kau memang whatderrr lah kau words camgitu pon kau tak tau. Nenek umur 70 tahun dalam lawak Nabil pon tau guna words hebat gila gempak nampak macam macho bila kau guna depan orang ramai sambil update status twitter dan facebook.*tangan didada mata keatas*.

kauorang layankan jelah video Nabil nih.
Enter video caption here

notakakitangan: Sepah pon macam best jugak. Ibu jari kaki boleh tertukar ngan lengkuah.buahaha. Bengong!
notakakitangan1: AK=Abah kau!
notakakitangan2: kalau korang kan korang faham LOL tu laugh out loud or lots of love?
notakakitangan3: apa shortform yang selalu korang guna? Ce share sikit kat komen tuh.

sumbanglah sikit: How does living in the city make you feel? Safe? Dun risk it with ADT

Thursday, May 19, 2011

bebas iklan di facebook.

Pernahkah korang rasa sangat berserabut bila bukak facebook korang sebab dekat sidebar belah kanan tu penuh ngan iklan. Iklan yang pelbagai.Dari mempromosi kerja kosong sampailah ke promosi baju dalam.Haish!

Pernahkah korang terfikir tentang sesuatu benda yang boleh buat iklaniklan tu hilang sekelip mata? Dan facebook korang appear suci bersih tanpa sebarang gangguan iklan yang tidak anda gemari. Aku ada caranya.haha. Tapi bukan aku lah yang reka benda nih. nah usha ni sikit.

facebook

Facebook di kala penuh dengan iklan.

facebook1

Tadaaa! Nampak tak perbezaannya. Searchbox pon kelihatan sedikit berbeza.

login fb

Login facebook pon dah jadi lain. Comel dan kemas je.

Lebih kemas dan sangatsangat berbeza appearance facebook korang tanpa iklan kat tepi tu.Untuk mendapatkan facebook tanpa iklan korang boleh cuba try test benda alah ni Facebook Clear extension. Bagaimanapun extension nih boleh guna untuk google chrome jer. Korang rasa cool tak extension Facebook clear nih?

 

notakakitangan: Kredit to Jomphp. Boleh dapatkan link download di situ.

 

How I envy those who has dandruff-free and silky hair. How do they do it?

Wednesday, May 18, 2011

eunjung and jang woo

Siapa dah tengok drama Dream High for sure kenal Eunjung nih. Eunjung bawak watak Yoon Baek Hee dalam drama tuh. Aku suka ah watak dia dalam cerita tuh.  Eunjung nih merupakan salah seorang ahli kumpulan T-Ara dari korea.

350px-Dream_High_Poster

Dream High Poster.

dream high

Eun Jung a.k.a. Yoon Baek Hee

Ok now bukan nak cerita pasal Dream High tapi pasal reality show We Got Married couple Eunjung ngan Jang Woo. Jang Woo walaupun agak popular di Korea tapi aku tak kenal pon dia.haha. Aku nengok pon sebab ada Eunjung tuh. Tapi lastlast terjatuh cinta jugak dekat si Jang Woo tuh. Sweet gila doe! Woo Jung nih pergi manamana pon semua makcikmakcik kenal dia.Tapi ada sekali tu dorang gi makan, makcik kat kedai makan tuh kenal si woo Jung nih tapi bila si Eunjung tanya kenal tak T-ara. Makcik tu jawab T-ara tu apa? haha.First episode WooJung couple nih bagi aku dah menarik gila. Masa si Jung Woo mainkan piano untuk Eun Jung. Eun Jung lak first date dah siap bagi couple ring bagai.haha.

woojung kapel

WooJung couple.

Jang Woo tuh suka pergi berkhemah. Segala perkakas berkhemah yang canggihcanggih dia ada. Tapi dia selalu wat surprise kat Eunjung. Tapi selalunya berakhir ngan Eunjung kurang gemar ngan surprise tuh. Tapi Eunjung layankan jugaklah sebab orang tuh dah sungguhsungguh treat dia dengan bestnye. Eh perasan tak banyak sangatlah ‘tapi’ aku.haha.

first episode

First episode EunJung memperkenalkan diri secara formal lepas dia tahu Woo Jung tuh senior dia dekat universiti.

Dah la dorang nih memasing jenis yang competitive. Time dating ade je game nak main. Eun Jung tu plak pantang tercabar. Plot setiap episode dorang memang laju kalau nak compare ngan plot episode Goguma couple dulu. Boleh tengok episode 5 WooJung couple dekat sini RMsub. Dah berapa couple dalam we got married nih yang korang dah pernah tengok? Couple mana yang paling best bagi korang?

 

notakakitangan: Khuntoria couple pon makin best.

Are you a Facebook addict and you just can't get enough of it?

Tuesday, May 17, 2011

“saya bukan peminat fanatik..'’–orie

..tapi ini sesuatu yang patut dijadikan contoh.Acece.Tajuk macam highlight surat khabar.Tadi masa jenjalan kat laman sesawang menggunakan khidmat jalur lebar streamix yang maha lembap semenjak dua nih saya terjumpa sesuatu yang menyejukkan hati sebagai salah seorang penyokong pasukan bola sepak Kelantan. Saya menyokong pasukan Kelantan bukan atas dasar saya suka tengok Apek gollie pasukan Kelantan namun lebih kepada sikap menyayangi negeri kelahiran.Cewahh!

Cakap banyak pon tak guna.Jom layan gambar di bawah.Namun yang menimbulkan tanda tanya kenapa hal semulia ini tidak dipaparkan dalam manamana akhbar pon.(kalo ada jumpa kat manamana surat khabar sila gtaw eh.kotkot terlepas pandang) Cukupcukuplah bersikap bias. Mau lebih sila ke  Scripter.

bola

   Rasulullah s.a.w. bersabda: Sembahyang berjemaah itu lebih baik daripada mendirikan sembahyang secara bersendirian sebanyak dua puluh tujuh (27) darjat iaitu ganjaran.( Riwayat Bukhari dan Muslim )

Saturday, May 14, 2011

penat macam pindah rumah baru!

Pheww! spent two days hanya untuk kemas bilik tidur dinding kuning. Sangat penat. Kemas bukan sebab bersepah tapi terasa macam nak ubah suai sikit susunan perabot dalam bilik ini. Since terbinanya bilik di atas nama Orie Sdn Bhd yakni aku, ini adalah first time susunan perabot bilik ditentukan sepenuhnya oleh aku.haha.

Kalau dulu sebelum kakak aku yang sorang tu  kawen aku kongsi bilik dengan dia. Memandangkan aku sejujur dan seikhlasnya mengaku aku takut tidur sorang.haha. So, segala urusan bilik tidur ditentukan sepenuhnya oleh dia. Tapi since dia dah kawen so aku mendapat geran bilik untuk perseorangan tanpa kongsikongsi.Namun, sejak mendapat geran bilik tu aku tak berpeluang mengemaskini perabot bilik atas kehendak sendiri memandangkan aku berada di luar negeri.Yakni aku berada di Penang.haha. So kali ini segala urusan bilik diuruskan sementara oleh mum tercinta tanpa bantahan daripada siapasiapa.

Memandangkan aku dibenarkan bercuti selama 4 bulan oleh pihak kementerian pengajian tinggi Malaysia, so aku dengan izin yang berhormat mum tercinta ingin mengubah kedudukan perabotperabot bilik. Bermula semalam segala perabot bilik telah berubah ke kedudukan baru.Menambahkan lagi seri bilik dinding kuning ini. Dan selepas seminggu bercuti barulah bajubaju yang dibawa pulang dari Penang sebanyak dua bag troli itu di-unpacking. Rajin gila mak nyah! hahaha.

 

notakakitangan: tiada tangkapan gambar ditangkap memandangkan aku rasa ia sangat privacy untuk di show off kepada public.cewaaaah! *bajet artis nih*

notakakitangan: memandangkan aku kena berseorangan so tidur malam aku tak tutup lampu. memang bil letrik bila aku berada di rumah agak tinggi. tidur malam lampu tak tutup tambah laptop lagi 24 hours.haha.

Friday, May 13, 2011

First AId kit.

first-aid-kit_thumb[3]

                                                               (google)

Tengah syok duk tidur.Tetiba mum kejutkan suruh tengokkan si Danish ngan si Ariel. Mum cakap tangan dia kena gelas pecah. Ingat biasabiasa je. Tapi agak teruk berdarah. Dah habes satu muka kain buruk tu kena darah. Luka takde lah teruk tapi agak dalam kesan lukanya. Darah taknak berhenti. Aku kalo tengok darah banyakbanyak apa lagi kalut la sampai tak tahu nak buat apa. Aku duk risau mum aku pengsan je sebab dia memang jenis tak boleh tengok darah banyakbanyak. Lastlast kejut abah tidur. Dalam mamai abah bangun tapi sempat lagi capai first aid kit. Abah letak antiseptic pas letak absorbent cotton. Ikatikat sikit. Mum dah tak pucat lagi.Fuhh lega!

So, hari ini akak akan bercerita mengenai first aid kit. Ok ye adikadik. First aid kit itu tersangatlah penting akak rasa. Sepatutnya kena ada satu kempen ‘satu rumah satu first aid kit’. Kalo nak ada dua pon boleh jugak. Tak kesah janji ada. Sebab bila keskes emergency begini first aid kit nih memang perlu. Especially keskes luka. Adikadik tahu tak kehilangan darah yang banyak boleh menyebabkan kematian? ngeri bukan? So lepas baca entry nih pegi farmasi cepatcepat beli first aid kit ok? *promise* okeyyy gud girls and boys.

ok. Apa yang patut ada dalam first aid kit?

  1. tweezers ( penyepit ) : guna untuk cabut benda yang terlekat dekat kulit contoh macam serpihan kaca.
  2. absorbent cotton ( kapas penyerap) : kapas yang kita guna tuk cuci luka.
  3. elastic support bandage : yang macam orang main bola pakai kat lutut tu. biasanya kita guna tuk kurangkan  kebengkakkan.
  4. scissors (gunting) : guna untuk potong lebihkan pembalut atau plaster.
  5. antiseptic : biasanya kita guna nih untuk bunuh kuman yang ada kat temapat luka.
  6. first aid manual (buku panduan) : buku nih biasanya memberitahu tentang caracara nak handle lukaluka biasa.
  7. gauze roller bandage : biasanya transparent. guna untuk kita letak kat tempat luka dan guna biar ketat sikit supaya darah boleh berhenti. selalu kita tengok orang wat balut kepala kalo luka tuh.
  8. adhesive bandage : plaster yang kecik tuh kita guna kalo luka kecil je.
  9. cotton applicators : dalam sebutan lain nye cotton bud yang kita guna wat korek telinga tuh. digunakan untuk membersihkan luka.
  10. sterile pad : biasanya duk dalam plastik.kalo nak guna baru bukak plastik dia tuh. tuk pastikan kesterilannya. guna dengan menekapkan sterile pad ni kat tempat luka.
  11. triangular bandage : biasa kita guna tuk gantung tangan kalo patah tuk halang tempat patah tu dari bergerak-gerak.
  12. rubbing alcohol: guna tuk membersihkan luka and disinfect skin atau luka.
  13. splints : biasanya terbuat daripada kayu, plastik atau metal. guna tuk support tempat patah.
  14. aspirin: guna tuk demam, inflamasi atau painkiller.                                               
  15. peroxide : lebih kurang fungsi cam antiseptic.(takde pon xpe)
  16. adhesive tape : guna tuk lekatkan sterile pad atau cotton kat tempat luka.

                                      

notakakitangan: fuh. tapi kalo takde semua pon xpe. ada yang pentingpenting dah ok.selamat membeli first aid kit ya adikadik. Smile

Wednesday, May 11, 2011

No Pain No Gain

Yes.That’s true.Arghhh.Sakit gila tangan kanan nih sebab duk construct belog baru nih.Eh bukan belog baru cuma appearance baru sempena cuti empat bulan.buahahaha.Thank to belog cap ayam for the tutorial. Jauh lagi kot perjalanan aku untuk jadi macam beliau. Setakat edit sikitsikit sambil blurblur ikut tutorial yang bloggerblogger hebat sediakan boleh la.

usopSimplekan appearance baru nih. Setuju? *sila angkat tangan macam saya* --------->

 

 

 

Apa lagi nak tambah eh?

Friday, May 6, 2011

i do hate skirt.

haha.tajuk tak bley blah bukan? ok.actually bukan benci but kind of tak gemar.felislah don’t ask me to wear skirt kembangkembang bagai or whatsoever.saya kurang gemar setakat entry ini di post.one day tak tahu la plak kalo tetiba terjatuh chentakan.skirt sekarang ni macam da nak naik semula.kalo tak skirt pon seluar jenis besar apa orang panggil pallazo.maxi dress pon iya jugak.kalo aku pakai maxi dress pon mungkin buat pegi dinner je.

i do really enjoy to look other girls wear this kind of fashion but i feel like it’s not suit me well.i do really comfortable on my way.jeans,skinny jeans,t-shirt,kemeja and cardigan. err..do i look like a boyish? or a rock chic perhaps. hahhah. i do like pink but not girly things. i do not have so many accesories and shoes.like other girls love to collect.but i love to try whatever brand of jeans.hehehe.

maxi dress

                                                                                                                                                    maxi dress

            maxi skirt

     maxi skirt/skirt kembang

                                                                                                                                         pallazo                                                                                                                                                        pallazo

     (aku ada satu buat tido)

(tapi dulu seingat aku orang panggil seluar siti.dulu laa tapi =p)

skinny

    yes!this suit me well =)

notakakitangan: tetiba tertulis entry pasal fashion sebab tengok banyak sangat kengkawan tukar profile picture facebook berfashion ala-ala begini.hehe.

notakakitangan1: up to now i’m still choose to stick with my style. maybe gaya tudung je boleh lagi di improve. hehe.

© 2011; Emo Itu Cute | Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger